Rijbewijs

Bent u geslaagd voor uw rijexamen en u wilt een rijbewijs aanvragen of een categorie uitbreiding doen? Of wilt u uw rijbewijs verlengen? U kunt in alle gevallen terecht bij afdeling burgerzaken.

Een rijbewijs aanvragen en weer ophalen

Een rijbewijs vraagt u persoonlijk aan bij de afdeling burgerzaken. Na 5 werkdagen ligt het nieuwe rijbewijs klaar. Deze haalt u ook weer persoonlijk op. U heeft 3 maanden de tijd om uw rijbewijs weer op te halen.

Wat heeft u nodig bij de aanvraag?

 • Een goed gelijkende kleuren pasfoto. De foto mag niet ouder zijn dan 6 maanden. Lees hier de voorwaarden waaraan uw pasfoto moet voldoen;
 • Uw huidige rijbewijs. Ook als deze niet meer geldig is;
 • Heeft u nog geen rijbewijs? Neem dan uw geldige pas, identiteitskaart of vreemdelingenpas mee;
 • Betaalmiddel, u kunt per pin of contact betalen.

Spoedaanvraag

Heeft u snel een rijbewijs nodig? Dan kunt u een spoedaanvraag doen. Uiterlijk voor 14:00 uur moet de aanvraag gedaan zijn. De volgende werkdag is uw rijbewijs klaar en kunt u deze vanaf 09:00 uur komen ophalen. U betaalt extra kosten voor een spoedaanvraag.

Tarieven 2022
Rijbewijs € 41,50
Extra kosten spoedaanvraag rijbewijs € 34,20
Gezondheidsverklaring € 41,50

 

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen?

U kunt, 24 uur per dag, een verlies of diefstal registreren via de website van de RDW. Ook kunt u uw vermissing melden als u een nieuw rijbewijs aanvraagt bij burgerzaken. Vermiste rijbewijzen staan landelijk geregistreerd. Een eenmaal geregistreerde vermissing kan niet teruggedraaid worden. Vindt u het vermiste rijbewijs terug? Levert u deze dan in bij burgerzaken.

Jongeren tot 18 jaar en auto rijbewijs

Met 2toDrive is het mogelijk om onder de 18 jaar je autorijbewijs halen. Vanaf 16 jaar kan je theorie-examen doen en vanaf 16,5 jaar starten met praktijklessen. Vanaf 17 jaar kan je praktijkexamen doen. Als je geslaagd bent kun je tot je 18e rijervaring opdoen onder begeleiding van een coach.
Als je de examens hebt gehaald kun je bij burgerzaken je rijbewijs aanvragen. Het is wel een voorwaarde dat je op tijd een begeleiderspas hebt aangevraagd. Dit kun je regelen via de website www.2todrive.nl. Op de begeleiderspas staan de namen van de personen die je als coach hebt aangewezen. Als je gaat rijden moet 1 van deze personen in de auto zitten. Tijdens het rijden moet je het behaalde rijbewijs én de begeleiderspas bij je hebben. Meer informatie vind je op de website van 2todrive.nl.

Rijbewijs verlopen

Is uw rijbewijs verlopen, dan mag u niet meer rijden. U kunt een boete krijgen als u dat toch doet. Ook bent u in de meeste gevallen niet verzekerd.

Gezondheidsverklaring

Als u rijexamen wilt doen, dan levert u eerst een Gezondheidsverklaring in bij het CBR. Bij de aanvraag van uw 1e rijbewijs loopt dit via uw rijschool. Het CBR bepaalt naar aanleiding van de Gezondheidsverklaring of u de Verklaring van Geschiktheid krijgt. Een Gezondheidsverklaring is niet nodig voor de aanvraag van rijbewijs AM (bromfietsrijbewijs). Heeft u voor de aanvraag of verlenging van uw rijbewijs een medische keuring nodig, dan vult u eerst de Gezondheidsverklaring in. Dat kan via het CBR. U logt in met uw DigiD. U heeft een medische keuring nodig als u:

 • 75 jaar of ouder bent én uw rijbewijs binnenkort verloopt (zie de website van RDW voor meer informatie);
 • een medische beperking heeft;
 • een rijbewijs voor een bus (D, D1, DE of D1E) of vrachtwagen (C, C1, CE of C1E) aanvraagt.

Bent u 75 jaar of ouder, dan is het mogelijk bij burgerzaken een papieren versie van de Gezondheidsverklaring te kopen. De Gezondheidsverklaring is een blanco formulier en dus niet persoonsgebonden. Iemand anders kan de Gezondheidsverklaring voor u ophalen.

Heeft u een medische beperking of wilt u de verklaring omdat u een rijbewijs voor een bus of vrachtwagen aanvraagt? Dan kunt u terecht bij het CBR. Bij burgerzaken zijn nog een enkele papieren versies beschikbaar. Zolang de voorraad strekt.

Geldigheid

De geldigheid van uw nieuwe rijbewijs is afhankelijk van uw leeftijd op het moment dat u het rijbewijs moet vernieuwen:

 • tot 65 jaar: 10 jaar
 • 65 - 70 jaar: tot uw 75e verjaardag
 • 70 - 75 jaar: 5 jaar
 • 75 jaar en ouder: 5 jaar (medische keuring verplicht)

Om medische redenen kan bovengenoemde geldigheid afwijken. U moet zich als automobilist of motorrijder vanaf 75 jaar medisch laten keuren. Let op! Wanneer een rijbewijs vermist is dat geldig was tot uw 75e verjaardag (of later), dan kunt u zonder keuring alleen een rijbewijs krijgen met dezelfde geldigheid als het vermiste rijbewijs. Voor een langere geldigheid heeft u een (nieuwe) Gezondheidsverklaring van het CBR nodig.

Wanneer een rijbewijs vermist is met daarop (1 van) de categorieën CDE, dan kunt u zonder keuring alleen een rijbewijs met deze categorieën krijgen met dezelfde geldigheid als het vermiste rijbewijs. U kunt er ook voor kiezen om tijdelijk afstand te doen van deze categorieën. Dan kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen voor een langere periode. Voor een langere geldigheid van de categorieën CDE heeft u een (nieuwe) Gezondheidsverklaring van het CBR nodig.

Rijden met een buitenlands rijbewijs

Een buitenlands rijbewijs mag u nog een bepaalde periode in Nederland gebruiken. De periode is afhankelijk van het land dat het rijbewijs heeft afgegeven. Op de website van de RDW vindt u meer informatie over de mogelijkheden om met een buitenlands rijbewijs in Nederland te rijden. Na het aflopen van de periode moet u een Nederlands rijbewijs hebben.

Omwisselen buitenlands rijbewijs

In bepaalde gevallen kunt u een buitenlands rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Dit is alleen mogelijk wanneer u in Nederland staat ingeschreven en over een geldige verblijfstitel beschikt. Op de website van de RDW vindt u meer informatie over de mogelijkheden voor het omwisselen van een buitenlands rijbewijs. Voor het omwisselen van een buitenlands rijbewijs kunt u terecht bij burgerzaken.

Corona

Is uw rijbewijs verlopen tussen 1 september 2020 en 31 oktober 2021? Dan blijft uw rijbewijs 10 maanden geldig vanaf de einddatum. Door het coronavirus lukt het namelijk niet altijd om uw rijbewijs op tijd te verlengen. U kunt zich niet meer identificeren met het verlopen rijbewijs. Hiervoor moet u een paspoort of identiteitskaart gebruiken. Kijk voor meer informatie op de website van de rijksoverheid.

Brexit

Heeft u een Brits rijbewijs en woont u in Nederland? Kijk dan op de site van de rijksoverheid voor meer informatie.

Vragen

Heeft u nog vragen dan kunt u die stellen telefonisch: 026 - 38 43 666 of per mail: burgerzaken@rozendaal.nl