Boodschap van burgemeester en wethouders

Brief aan de inwoners van Rozendaal.

Geachte, beste, inwoners van Rozendaal,

Al bijna drie maanden duurt de coronacrisis. Het grijpt diep in ons normale leven in – en tegelijkertijd gaat het normale leven door. Op 16 maart schreef ik u een brief, die werd gepubliceerd in 'In de Roos', op onze website en via Twitter. Die brief was bedoeld om u een hart onder de riem te steken en om u op te roepen elkaar te helpen waar nodig. Nu, zo veel weken verder, wil ik u vooral bedanken en complimenteren. We geven elkaar de ruimte, we houden rekening met elkaar, we hebben oog voor elkaar. We houden ons – voor het overgrote merendeel – aan de regels, hoe lastig soms ook. En we hebben geduld, omdat we de ernst van de situatie begrijpen.

‘Alleen’ wordt weer iets meer ‘samen’

De hoogste druk lijkt er af. De statistieken ontwikkelen zich relatief gunstig. Maar we kijken wel met zorg naar andere landen, waar eerder of anders versoepeld wordt en het virus soms onverwacht ook weer opvlamt. Het virus is nog altijd even dodelijk. Zo lang er nog geen aanpak of vaccin is, verandert dat niet. We zien in ons land een behoedzame aanpak, waarbij we stap voor stap meer ruimte krijgen. Per 1 juni kunnen we in Nederland opnieuw enkele maatregelen versoepelen: ‘alleen’ wordt weer iets meer ‘samen’. Elders in deze In de Roos leest u over wat vanaf 1 juni weer kan in restaurants en cafés, musea en bioscoop etc. – en onder welke voorwaarden.

Het is ontzettend spijtig dat veel mooie evenementen en activiteiten in onze gemeente de afgelopen maanden niet door konden gaan. Geen bevrijdingsconcert van de Koninklijke Rosendaalsche Kapel, geen Koningsdagviering, geen speciale Vrijheidsmaaltijd op 5 mei, geen concerten in de Kerk van Rozendaal. Ook geen wekelijkse bijeenkomsten in De Serre, geen ‘Opschoondag’ met de inzet van onze kinderburgemeester, geen bijeenkomst van de Jongerenraad. De ‘pop up expositie duurzaamheid’ in de Torckschool kwam onverwacht voortijdig tot een einde. Activiteiten waar mensen zich, vaak vrijwillig, met veel energie voor inzetten. Waar soms al heel veel voorbereidingstijd in zat. Enorm jammer! Ik hoop van harte dat veel van deze activiteiten de komende tijd, of volgend jaar, alsnog plaats kunnen vinden.

Digitale besluitvorming

Ook de gemeenteraads- en commissievergaderingen verlopen anders. U heeft twee weken terug kunnen lezen dat we op 26 mei voor het eerst een gehele raadscyclus digitaal hebben doorlopen, via videovergadering. De raads- en commissieleden vergaderden de afgelopen maanden al vaker digitaal, maar digitaal besluiten nemen is pas mogelijk sinds de speciaal daarvoor gemaakte tijdelijke wet is aangenomen. En vergaderen, dat deden ze! Het was een lange zit. Hoewel de digitale vergadering best wat schoonheidsfoutjes kende, verliep het over het algemeen heel behoorlijk. In deze In de Roos vertelt wethouder Albricht meer over deze vergadering en de genomen besluiten.

We zijn er nog niet

Er is in mijn agenda, en in de gemeentelijke organisatie, weer ruimte voor andere werkzaamheden dan alleen maar corona gerelateerde zaken. We werken nog altijd veel thuis, net als u. We vragen u nog steeds om niet naar de balie Burgerzaken te komen als dat niet strikt noodzakelijk is. We kunnen weer méér doen, maar alleen als we allemaal waakzaam blijven. Alleen als we allemaal de maatregelen in acht blijven nemen. U kent ze net zo goed als ik. Handen wassen, handen wassen, handen wassen. Drukke plekken vermijden. Thuis blijven als u verkoudheidsverschijnselen heeft. En die 1,5 meter. Overal.

Met hartelijke groet,
Mede namens de wethouders Marieke Albricht en Anton Logemann,