Buurtbemiddeling is een laagdrempelige voorziening waar buren en buurtgenoten hun conflicten met elkaar oplossen door bemiddeling van vrijwillige buurtbemiddelaars.
Buurtbemiddeling Rheden, Rozendaal en Doesburg is een gezamenlijk project van Gemeente Rheden, gemeente Rozendaal, gemeente Doesburg, Stichting Vivare, Sprengenland wonen, Politie Gelderland-Midden, Stichting Portaal, Stichting Woonservice Ijsselland en uitvoerder Stichting Rijnstad. De bemiddeling houdt in dat getrainde vrijwilligers naar het verhaal van beide partijen luisteren. Ze geven geen oordeel en zijn neutraal. Zij proberen de ruziënde partijen weer aan de praat te krijgen en hen zelf een oplossing te laten bedenken. Het voordeel van Buurtbemiddeling is dat bewoners hun problemen niet bij politie of justitie neerleggen, maar proberen er onder begeleiding van bemiddelaars onderling uit te komen. Daarmee kan worden voorkomen dat een ruzie te hoog oploopt. Juist door er niet met elkaar over te praten kan een kleinigheid uit de hand lopen. Het doel is dat er uiteindelijk een oplossing komt, die voor beide partijen aanvaardbaar is. Dit bevordert de zelfredzaamheid van bewoners en vergroot de leefbaarheid in de buurt.
Buurtbemiddeling is er voor alle inwoners van de gemeente Rheden, Rozendaal en Doesburg die in een conflictsituatie zitten of dreigen te komen met buren/buurtgenoten. Om gebruik te kunnen maken van Buurtbemiddeling wordt van u gevraagd dat u -onder begeleiding van de bemiddelaars- in gesprek gaat met de andere partij. Buren of wijkbewoners met een conflict of een probleem kunnen dat bij Buurtbemiddeling melden, al of niet op verwijzing door instanties zoals gemeente, politie of woningcorporaties. Voorwaarde is dat de mensen vrijwillig deelnemen aan de bemiddeling.
Bij Buurtbemiddeling draait alles om vrijwilligers: de 'buurtbemiddelaars'. Bij iedere aanvraag zet de coördinator van Buurtbemiddeling twee buurtbemiddelaars in. Deze buurtbemiddelaars worden gevraagd te bemiddelen naar gelang het soort conflict, de achtergrond van de partijen en de buurt waarin het speelt. Vrijwilligers kunnen zich als bemiddelaar actief inzetten voor een leefbare buurt. Ze worden jaarlijks getraind in conflictbemiddeling. Buurtbemiddeling kent 5 stappen:
Meer informatie, zowel over de buurtbemiddeling als over het worden van buurtbemiddelaar: Stichting Rijnstad, Heleen Woelders, Projectcoördinator.
Buurtbemiddeling Rheden, Rozendaal en Doesburg
Weerdjesstraat 168
6811 JH ARNHEM
Tel.: 026 - 31 27 805
Mobiel: 06 - 27 83 84 71
Email: buurtbemiddelingrrd@rijnstad.nl
Deel deze pagina op