Meest gestelde vragen en antwoorden

Staat uw vraag er niet bij, neem dan contact op

via:

Meer informatie vindt u op www.kiesraad.nl

Wie mag deelnemen aan de verkiezingen op 16 maart 2022?

• U heeft de Nederlandse nationaliteit
  • U bent niet uitgesloten van het kiesrecht
  • U bent op de dag van de stemming (16 maart 2022) 18 jaar of ouder

Dan mag u uw stem uitbrengen voor de leden van de gemeenteraad.

In bepaalde gevallen mogen inwoners die niet de Nederlandse nationaliteit hebben ook deelnemen aan de verkiezingen. Meer informatie vindt u hier.

Wanneer is de dag van de stemming?

Maandag 14 maart 2022, dinsdag 15 maart 2022 en woensdag 16 maart 2022 worden de Gemeenteraadsverkiezingen gehouden.

Waar kan ik stemmen?

Het stemlokaal is in de kerk van Rozendaal, Kerklaan 15.

Wat neem ik mee als ik mijn stem ga uitbrengen?

Om uw stem uit te brengen neemt u uw stempas(sen) en uw identiteitsbewijs mee. Zonder identiteitsbewijs en stempas(sen) kunt u uw stem niet uitbrengen.

Geldigheid identiteitsbewijs

Uw identiteitsbewijs mag niet langer dan 5 jaar verlopen zijn. Een identiteitsbewijs waarop staat ‘geldig tot 17 maart 2017’ of elke andere latere datum kan bij deze verkiezingen gebruikt worden.

Identiteitsbewijs kwijt of gestolen?

Bent u uw identiteitsbewijs kwijt of is het gestolen? Dan kunt u uw stem uitbrengen door een kopie te laten zien van de verklaring van vermissing die is opgemaakt door de gemeente. Daarnaast moet u een pasje of document met uw naam en foto laten zien. Denk bijvoorbeeld aan een abonnement of OV-pas.

Wat is de openingstijd van het stembureau?

De openingstijd van het stembureau is van ’s ochtends 7.30 uur tot ’s avonds 21.00 uur.

Wanneer ontvang ik mijn Stempas?

Uw stempas wordt uiterlijk 3 maart 2022 bij u thuis bezorgd. Heeft u op 3 maart 2022 geen stempas ontvangen, dan kunt u een vervangende stempas aanvragen.

Kan ik ook in een andere gemeente mijn stem uitbrengen?

Nee, voor de verkiezingen van de leden van de gemeenteraad kunt u uw stem alleen uitbrengen in de gemeente Rozendaal.

Kan ik iemand anders voor mij laten stemmen?

Kiezers die op de dag van stemming niet persoonlijk hun stem kunnen uitbrengen kunnen iemand anders voor hen laten stemmen.

• Wilt u een kiezer uit dezelfde gemeente machtigen? Dan geeft u dit aan op de achterkant van uw stempas. De kiezer die voor u stemt (de gemachtigde) moet een kopie van uw identiteitsbewijs meenemen naar het stembureau.

Meer informatie:

Wanneer wordt de kandidatenlijst bezorgd?

U ontvangt uiterlijk 10 maart 2022 de kandidatenlijst(en) per post. Heeft u na 10 maart 2022 geen kandidatenlijst ontvangen, dan kunt u een kandidatenlijst afhalen bij het gemeentehuis van Rozendaal, Kerklaan 1 of u stuurt een mail naar burgerzaken@rozendaal.nl dan sturen wij u er nog een toe.

Ik ben mijn stempas kwijt of heb geen stempas ontvangen, hoe kan ik mijn stem uitbrengen?

Vraag een vervangende stempas aan.

Het is 16 maart 2022 en ik heb geen stempas, wat kan ik doen?

Helaas, vandaag kunt u uw stem(men) niet meer uitbrengen. Ook als u zich meldt bij het stembureau en uw identiteitsbewijs laat zien, kunt u geen stempas meer krijgen. Een stempas is namelijk het bewijs dat u nog niet heeft gestemd. Zonder dit bewijs mag u niet stemmen.

Wat is een blanco stem?

Iemand stemt blanco als hij geen enkel vakje van het stembiljet rood maakt. Het uitbrengen van een blanco stem heeft, net als niet-stemmen, geen invloed op de zetelverdeling. Een blanco stem wordt wel meegenomen bij het bepalen van het opkomstpercentage: het aantal mensen wat naar het stembureau is gekomen om te stemmen.

Wanneer wordt de uitslag bekend gemaakt?

Direct na het sluiten van de stembureaus op 16 maart 2022 om 21.00 uur beginnen de stembureauleden met het tellen van de stemmen. De voorlopige uitslagen worden op 17 maart 2022 bekend gemaakt via onze website www.rozendaal.nl