Week van de Groene Tuin 2023

16 maart 2023, 14:08

Dit jaar zal ook Rozendaal meedoen met de landelijke actie: Week van de Groene Tuin.
De actie duurt van 4 t/m 11 april en er zijn veel activiteiten op groengebied georganiseerd door de afdeling Biodiversiteit van de werkgroep Duurzaam Rozendaal. Voor elk wat wils.
Wij hopen de mensen van Rozendaal (nog) enthousiaster voor het groen in en buiten hun tuin te krijgen. Mensen bewuster te maken van het belang van biodiversiteit. We kunnen allemaal ons steentje bijdragen!

4 April

Het spits wordt afgebeten met een lezing door Tinka Chabot, ecologisch hovenier uit Arnhem.
De lezing vindt plaats op 4 april in de Serre van Rozendaal om 20.00 uur (inloop 19.45 uur). De burgemeester van Rozendaal, Ester Weststeijn, zal de Week van de Groene Tuin openen.
In 2019 won Tinka Chabot de prijs voor Duurzaamste Hovenier van Nederland. Al voordat er een naam voor was hield zij zich met ecologisch tuinieren bezig. Zij gaat uit van het motto: respect voor de plant is respect voor de klant. Tinka Chabot is gespecialiseerd in het snoeien van bomen en struiken in hun meest natuurlijke vorm en zij adviseert bij de aanleg van tuinen die klimaatbestendig en onderhoudsvriendelijk zijn en waar gebruik wordt gemaakt van uitsluitend duurzame materialen. Aanmelding is nodig.

5 April

Op woensdagmorgen 5 april is er op de inloopochtend in de Serre van Rozendaal om 10.30 uur een lezing over egels en eekhoorns (open vanaf 10.00 uur). Deze lezing wordt gegeven door Paul Deuning van de Wildopvang in Nijmegen, behorend bij Dierenambulance Nijmegen. Hij zal wat vertellen over eekhoorns in de tuin, wat eten ze behalve beukenootjes? Maar vooral zal hij het over egels hebben, hij neemt veel beeldmateriaal mee. En we horen hoe we de egel kunnen steunen en de tuin aantrekkelijk kunnen maken voor egels.

7 April

Op 7 april vieren we Rozendaal in het Donker.
We vragen alle bewoners van Rozendaal om hun buitenlichten uit te doen zodat we ons dorp wat donkerder kunnen ervaren.

Om 21.00 uur vindt er een nachtexcursie in de tuin van Kasteel Rozendaal plaats.
Deze excursie wordt georganiseerd door 4 studenten van Hogeschool van Hall Larenstein te Velp. Zij zullen u meenemen en u laten ervaren hoe het is om in het donker door de kasteeltuin te lopen en mee te maken wat daar te beleven valt. We hopen dat we veel geluiden van nachtdieren zullen horen! Deze excursie is helaas niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.
Verzamelen om 21.00 uur bij het hek van het kasteel. Aanmelding is nodig!

8 April

Op 8 April tussen 14.00 en 16.00 uur vinden er meerdere activiteiten plaats in het Beekdal aan de Rosendaalselaan.

Allereerst zal er bij de ingang van de Pluktuin in het Beekdal een ruilmarkt voor zaden en stekjes zijn. Alleen voor particulieren.
Als u niets te ruilen heeft kom dan ook kijken, misschien kunt u gewoon wat meenemen voor uw tuin. Als u alleen wat weg te geven hebt is dat natuurlijk ook prima!

Ook aan de kinderen is gedacht! Er zal een tafel zijn waar kinderen een groene bezigheid wordt aangeboden. Zoals: bloemen zaaien, baby-plantjes oppotten of een zaadbommetje maken. Je kunt ook een vogelhulp maken. Zo kun je iets leuks mee naar huis nemen waar je nog lang plezier van hebt!

10 April

Op 10 April, 2e paasdag, kunt u zich opgeven voor een Rondleiding in de Tuin van Sjef en een bezoek aan de tentoonstelling Kunst en Jeugdtekeningen, Sjef van der Molen in Velp.

Dwars door de bebouwde kom van Velp stroomt de Rozendaalse Beek. Langs deze beek ligt de Tuin van Sjef, een enerverend samenspel van cultuur en natuur. Na het overlijden van initiatiefnemer Sjef in 2014 zijn vele vrijwilligers en begunstigers actief met het behouden van dit erfgoed, dat bestaat uit vele stroompjes en vijvers, een prachtige poort en diverse puinhellingen! Sjef van der Molen (1945-2014), aan wie we de Tuin van Sjef te danken hebben, was niet alleen een allesweter op het gebied van planten en dieren, maar ook een begenadigd kunstenaar. Een deel van zijn kunstwerken is gemeentelijk bezit, maar die zijn nu tijdelijk te zien in de ontvangstruimte van de tuin. Naast deze kunstwerken heeft Sjef ook in zijn jeugd (zijn 5e jaar tot 20e levensjaar) veel tekeningen gemaakt. Gelukkig zijn veel hiervan bewaard gebleven en van data voorzien. De coronapauze is gebruikt om zo’n 120 van deze jeugdtekeningen te selecteren en op thema (vogels, vlinders, waterdieren, insecten e.d.) in te lijsten. Deze prachtige selectie jeugdtekeningen, die nooit eerder is vertoond, laat duidelijk de ontwikkeling van Sjef (Sjeffie) als aankomend kunstenaar en amateurbioloog zien.

Welkom in de tuin van Sjef! Er zijn drie tijdstippen waar u uit kunt kiezen:

  • 13.00 uur
  • 14.30 uur
  • 16.00 uur

U wordt dan in kleine groepjes rondgeleid zowel binnen als in de tuin.
Het adres is: Boulevard 33b in Velp. Aanmelding is nodig!

11 April

Op 11 April om 20.00 uur (inloop 19.45 uur): Lezing in de Serre van Rozendaal door Rob van der Heijden over waterbeheer in de tuin.

In Nederland is de klimaatverandering nergens zo zichtbaar als in onze waterhuishouding. Ondanks dat de gemiddelde hoeveelheid jaarlijkse neerslag stijgt, hebben we te maken met grote periodes van droogte en daardoor een laag grondwaterpeil. Gemiddeld verbruikt iedere burger 130 liter drinkwater per dag.

Hoewel driekwart van de Nederlanders een tuin heeft, gebruikt maar slechts een derde daarvan een regenton en slechts een fractie een regenwatertank. En dat terwijl een kwartier de tuin sproeien al 100 liter water kost. Hemelwater is gratis en perfect om planten water te geven of de auto schoon te maken. Wist u dat u er ook heel goed de ramen mee kunt lappen? Door ook uw huis te voorzien van regenwater, voor bijvoorbeeld het spoelen van het toilet en gebruik van de wasmachine, kunt u tot wel 50% drinkwater besparen. U kunt zelfs de witte was met regenwater doen!

U krijgt van Rob informatie over het afkoppelen van regenwater naar regentonnen en watertanks. En over het infiltreren van regenwater in de tuin.
Aanmelding gewenst!

Er is bij een aantal activiteiten vermeld dat aanmelding nodig is. Dat kan per email naar: weekvandegroenetuin@Rozendaal.nl
Wilt u ook het aantal personen vermelden? Bij de excursie in de Tuin van Sjef svp het gewenste tijdstip erbij.

De mensen die zich hebben aangemeld voor een activiteit kunnen er zonder tegenbericht in ieder geval bij zijn. Dat tegenbericht kan komen als er teveel aanmeldingen zijn. Vol is vol.