Contact met de politie

De Politie Gelderland-Midden is een regionaal korps, maar vindt het erg belangrijk dat de politie goed in de gaten heeft wat er in de buurt van de burgers gebeurt. Daarom zijn er wijkagenten die zich concentreren op wat er lokaal gebeurt. Het is geen politieambtenaar die van diefstal naar ongeluk rijdt, maar één die dicht bij de mensen werkt. De wijkagent onderhoudt het contact met burgers (slachtoffers), de gemeente, woningbouworganisaties, hulpverleningsinstanties en maatschappelijke groeperingen. Zo weet hij welke problemen er leven.

De politie werkt vooral ook samen met u! Samen met uw inzet kunnen wij zo beter werken aan veiligheid en leefbaarheid. In het geval van levensbedreigende situaties, maar ook bijvoorbeeld bij verdachte situaties of personen belt u met het alarmnummer 112. In het geval van ‘geen spoed, wel politie’ belt u direct met de politie via 0900 – 88 44 zodat u onmiddellijk concrete informatie kunt verstrekken, waarna een eventuele politieactie volgt. Wacht vooral niet met bellen tot de volgende ochtend of tot u de wijkagent heeft bereikt. Een snelle reactie van uw kant, kan bijdragen aan het oplossen van een (ernstig) delict. Alle meldingen die binnen komen, worden geregistreerd en gemeld aan de betreffende wijkagent. De wijkagent wordt hiermee te allen tijde op de hoogte gehouden van alles wat er speelt in uw buurt.

Contact met de wijkagent

De wijkagent voor Rozendaal en Velp-Noord is dhr. Jos Scholten. De wijkagent is (ook voor het maken van een afspraak) te bereiken via:
Politiebureau Velp
Stationsstraat 40
6881 WB Velp
Tel.: 0900-8844
E-mail: jos.scholten@politie.nl

Postadres:
Postbus 30071
6803 AB Arnhem

Digitaal aangifte doen

Op de website van de politie kunt u ook via internet, digitaal aangifte doen van meerdere soorten diefstal en vernielingen o.a.: diefstal uit auto, diefstal fiets, diefstal brom/snorfiets, vernieling auto, vernieling middelen openbaar vervoer, diefstal uit schuren, scholen, bedrijven, sportcomplexen en overige vernielingen/beschadigingen, maar ook zakken- of tassenrollerij. Ga direct naar de digitale aangifte pagina gaan. Bent u nieuwsgierig naar het werk van de politie in uw woonplaats en omgeving? Neem dan een gratis abonnement op de nieuwsbrief politie Gelderland-Midden!

Woninginbraken in Nederland is een veelvoorkomend en toenemend fenomeen. De gevolgen voor de gedupeerden zijn groot. Mensen raken niet alleen hun waardevolle spullen kwijt, ook het gevoel voor veiligheid in de eigen woning krijgt een knauw. De gemeenten Rheden, Doesburg en Rozendaal werken samen met het Openbaar Ministerie en de politie om woninginbraken tegen te gaan. Een van de maatregelen daartoe is het aanbieden van een gratis inbraakpreventieadvies voor uw woning.

De gemeenten hebben een drietal vrijwilligers bereid gevonden om uw huis onder de loep te nemen en u van een deskundig advies te voorzien. De vrijwilligers hebben daartoe een opleiding gevolgd bij Stichting Het Beveiligingscentrum in Wageningen. Voor Rozendaal zal een voor velen van u goede bekende die adviezen gaan geven. Wij zijn verheugd dat onze oud-wijkagent Ton Pols zijn ervaring voor onze gemeente wil inzetten.

Als u belangstelling heeft voor zijn beveiligingsadvies kunt u een e-mail sturen naar: stopinbraak@rheden.nl. Vermeldt in de mail uw naam, adres en telefoonnummer en Ton zal dan op korte termijn een afspraak met u maken. De website waarop uw mail terecht komt is beveiligd zodat uw mail alleen gelezen kan worden door de preventieadviseurs en de medewerkers openbare orde en veiligheid van de drie gemeenten.

Het advies is gratis en vrijblijvend. Dat wil zeggen dat het aan u is de aanbevolen maatregelen op te volgen en dat de kosten voor de uitvoering van de maatregelen voor eigen rekening zijn. U kunt de geadviseerde maatregelen zelf (laten) uitvoeren maar u kunt dit ook door een erkend PKVW-bedrijf laten doen (PKVW = Politiekeurmerk Veilig Wonen). Na controle en goedkeuring door een PKVW-erkend bedrijf ontvangt u het certificaat Beveiligde Woning. Sommige verzekeringsmaatschappijen geven premiekorting op de inboedelverzekering als u over een PKVW-certificaat beschikt. Zoals gezegd De gemeenten Rheden, Doesburg en Rozendaal werken samen met het Openbaar Ministerie en de politie om woninginbraken tegen te gaan. Dat kunnen ze niet alleen, daar hebben uw hulp bij nodig. Neem daarom zelf de nodige voorzorgsmaatregelen en aarzel niet om van het aangeboden gratis inbraakpreventieadvies gebruik te maken.

Mocht u naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen of opmerkingen hebben kunt u contact opnemen met de gemeente via tel.: 026 – 38 43 666 of via email: gemeente@rozendaal.nl

Wees alert voor oplichters aan de deur

De politie waarschuwt alert te zijn voor oplichters. Met een babbeltruc proberen oplichters mensen af te leiden, om er vervolgens met geld, pinpassen, sieraden of andere waardevolle spullen vandoor te gaan.

Hoe werken babbeltrucs? Hoe werken babbeltrucs?

Bij een babbeltruc wordt bij – vaak oudere – mensen aangebeld. Vervolgens vindt een gesprek plaats aan de voordeur of in de woning. Soms belt men aan de voorkant aan, waarna een handlanger aan de achterzijde van de woning via een deur op raam zijn slag slaat en u besteelt. Een andere variant van de babbeltruc is het ophangen van een zielig verhaal dat men geld nodig heeft of inzamelt. De babbeltruc is een manoeuvre om
slachtoffer af te leiden.

Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt?

De politie raadt mensen aan om alert te zijn op dit soort praktijken. Een aantal vuistregels om te voorkomen dat u slachtoffer wordt, zijn:
• Wees altijd (gezond) wantrouwend
• Laat nooit vreemden binnen, ook niet in de hal, regen of geen regen. Sluit de deur als u wat op wilt halen
• Geef nooit uw pincode af (bewaar uw pincode gescheiden van uw pinpas)
• Meteropnemers, politieagenten, collectanten of reparateurs komen nooit onaangekondigd bij u langs en hebben altijd een legitimatie bij zich. Vraag hier gerust naar. Let op: dit geeft geen 100% garantie, want er zijn goede vervalsingen in omloop. Bel, bij twijfel, het bedrijf of instelling waarvoor degene aan de
deur zich uitgeeft, om het verhaal te controleren
• Ga niet in op afspraken aan de deur, bijvoorbeeld een klusjesman die u wijsmaakt dat uw dakgoot moet worden en dit tegen een kleine vergoeding kan doen
• Verwijs mensen die geld willen wisselen altijd naar een bank of supermarkt

Vertrouwt u de situatie niet? 

Bel dan direct de politie via 0900 – 88 44 en leg de situatie uit. U krijgt dan advies en desgewenst komt de politie bij u langs. Probeer zoveel mogelijk informatie aan de politie door te geven over hoe men/de mensen eruit zag/zagen en noteer eventueel een kenteken. Op die manier helpt u om de dader(s) van babbeltrucs op te sporen.

“Een gewaarschuwd mens telt voor twee”, dit geldt zeker ook in de aanpak van overvallen. Als de dagen korter zijn en de nachten langer, maken de vaak lokale overvallers gebruik van de omstandigheden om hun slag te slaan. Gelukkig is Oost-Nederland (Gelderland en Overijssel) een mooi en relatief veilig gebied, er zijn hier duidelijk minder overvallen dan in andere delen van Nederland. Maar elke overval is er één teveel want de impact op slachtoffers is enorm. Daarom zet de politie in Oost-Nederland tijdens het ‘donkere dagen offensief’ niet alleen de aanval in op woninginbrekers en straatrovers maar ook op overvallers. Dit gebeurt samen met partners zoals gemeenten en Openbaar Ministerie.

Opsporingsmiddelen

Gebeurt er toch een overval dan worden verschillende opsporingsmiddelen ingezet, zoals buurtonderzoek en passantenonderzoek. Ook worden alle sporen bekeken en onderzocht. Met behulp van getuigenoproepen in de media en het uitgeven van een burgernetbericht bij een overval roept de politie de hulp van burgers in om verdachten op te kunnen sporen. Ook worden steeds vaker bewakingsbeelden openbaar gemaakt om daders op te sporen.

Wat kunt u doen?

De politie is alert, maar kan ieders hulp daarbij goed gebruiken. Ziet u iets verdachts, bijvoorbeeld iemand die uitgebreid de camera’s in een tankstation bekijkt, of bent u getuige van een overval? Bel 112 en geef een zo’n nauwkeurig mogelijke omschrijving van de dader! Kent u de dader, maar kent de dader u ook? Dan kunt u bellen naar Meld Misdaad Anoniem 0800 – 7000.

Website van de politie

Op de website van de politie is meer informatie te vinden over het voorkomen van een overval.