Liveblog opvang Oekraïense vluchtelingen

30 mei 2023, 09:00

In deze liveblog leest u de actuele informatie over de inrichting van het terrein aan De Del en de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Rozendaal. Veel gestelde vragen en overige informatie vindt u hier.

Vrijdag 26 mei 2023

De Bosrank 

Opvang Oekraïense vluchtelingen 

In de vorige editie van In de Roos vroegen we u om mee te denken over een naam voor de opvanglocatie. We ontvingen zo’n 15 suggesties, van eenvoudig tot heel creatief. Van namen die Rozendaal weerspiegelen (‘Rozendaals Hofje’, ‘De Rozenhoek’, ‘De Dellerhof’) tot namen die vooral tot uitdrukking brengen dat wij mensen hier een veilige en rustige tijd toewensen (‘Oase’, ‘Ons Dorp’, ‘Veilige haven’). En soms een slimme combinatie van beiden: ‘CitaDel’.  

De keuze is uiteindelijk gevallen op ‘De Bosrank’. Deze naam is aangedragen door Ineke Houkes, die er vlak in de buurt woont. Het is een naam die vriendelijk klinkt en het groene karakter van de plek weerspiegelt. De gemeente zorgt voor een mooi naambordje (in het Nederlands en het Oekraïens) op locatie. Dank Ineke voor de winnende naam, en u allemaal voor het meedenken!  

Hoe gaat het op De Bosrank? 

De opvanglocatie is voor ruim de helft vol. Geregeld ontvangen we weer enkele nieuwe bewoners. De begeleiding op locatie is vol in bedrijf. Iedere dag is locatiemanager Rob of één van de zeven woonbegeleiders aanwezig. Twee van de woonbegeleiders koppelen dit aan een andere rol op locatie, namelijk die van triagist (die bepaalt of en welk bezoek aan een eerstelijns zorgverlener noodzakelijk is) en natuurlijk een tolk-vertaler. Het team is in samenwerking met medewerkers van de gemeente en maatschappelijke partners druk bezig met het inregelen van onderwijs voor de kinderen en jongeren, en voor de volwassenen met werk of een andere vorm van een zinvolle invulling van de dag. In de nacht is er de nachtwaker. Er wordt nog hard gewerkt aan losse eindjes in en om de wooneenheden.  

Het leven op de locatie is voor iedereen wennen. Onbekenden, met (net als wij) soms verschillende opvattingen over ‘wat kan’ en ‘wat hoort’ leven immers dicht op elkaar in eenvoudige omstandigheden. Ruimt iedereen zijn eigen troep op? Hoe schoon is schoon? Kookt men met de eigen levensmiddelen, en niet met de spullen die de buurman of buurvrouw voor zichzelf heeft gekocht van het leefgeld? Hoe stil is stil wanneer het avond is? De woonbegeleiders ondersteunen, maar uiteindelijk moeten de bewoners het zo veel mogelijk zelf en met elkaar regelen.  

Vrijgevig 

U heeft wederom massaal gereageerd op onze oproep in de vorige editie van In de Roos om spullen aan te leveren. Van buitenspeelgoed en kinderboeken, inclusief kinderboeken om woordjes Nederlands mee te leren, tot tuinstoelen en -tafels, losse onderdelen en zelfs complete tuinsets. En: 15 goede heren-, dames- en kinderfietsen! Er was zelfs zo veel aanbod dat we niet alles in ontvangst hebben kunnen nemen. Iedereen die iets heeft aangeboden heeft inmiddels bericht terugontvangen. De bewoners zijn er ontzettend blij mee. Uw spullen komen goed terecht. Bedankt!  

Vrijwillig 

Nu de opvang een maand geopend is, komt ook het vrijwilligerswerk in een nieuwe fase terecht, met andere werkzaamheden. Er zijn plannen voor het organiseren van activiteiten. Denk aan een zomerweek en een BBQ, bezoekjes aan de markt en andere activiteiten in de buurt. Er wordt gewerkt aan contact met hobby-/sportverenigingen. Er zijn mensen die naar verschillende locaties gereden moeten worden. Dat kan gaan om noodzakelijk vervoer naar bijvoorbeeld een medisch specialist, maar ook om vervoer naar een leuke activiteit. Zo is er bijvoorbeeld op 2e Pinksterdag een speciaal concert als onderdeel van het Muziekfestival ZOOM!, speciaal voor Oekraïense vluchtelingen in De Roskam in de gemeente Rheden en in De Bosrank in Rozendaal, door het Ruysdael Kwartet met medewerking van Oekraïense muzikanten.  

Op dinsdagavond 23 mei was er een volgende avond voor vrijwilligers in De Bosrank. De vrijwilligers bespraken samen met locatiemanager Rob en gemeentelijk Oekraïne-coördinator Ina welke activiteiten met de bewoners georganiseerd kunnen worden, en welke inzet van vrijwilligers waar en wanneer gewenst is. De komende weken krijgt dit verder vorm. Wij houden u via de In de Roos op de hoogte van de ontwikkelingen en doen indien nodig doen we weer een concreet beroep op uw vrijwillige inzet. Heeft u ideeën of wilt u een bijdrage leveren? Meld dit dan via oekraine@rozendaal.nl

Vrijdag 12 mei 2023

Vandaag is de nieuwe In de Roos verschenen. Er staat ook informatie in over opvang van de Oekraïense vluchtelingen. U vindt hier de tekst.

Vrijdag 28 april 2023

Vandaag arriveren de eerste vluchtelingen in Rozendaal. Twee gezinnen met kinderen en tieners nemen als eerste hun intrek in de woonpaviljoens. Vrijwilligers hebben boodschappen gedaan, zodat zij zich daar niet meteen de eerste dagen druk om hoeven te maken. Er is een tolk aanwezig. We richten ons erop om deze eerste nieuwe bewoners rust en ruimte te geven om hier te wennen. We bieden de praktische ondersteuning die, zeker de eerste dagen, nodig is. In de loop van de volgende week volgen meer nieuwe bewoners.

Alle omwonenden ontvangen maandag 1 mei een informatiebrief in de bus waarin contactgegevens staan van de locatiemanager, de locatie zelf, waar iedereen terecht kan bij opmerkingen, klachten etc.

Woensdag 26 april 2023

Tijdens de Open dag op zaterdag 22 april heeft u met eigen ogen kunnen zien waar de nieuwe bewoners terecht komen. We telden ruim 300 Rozendalers die verspreid over de dag een kijkje kwamen nemen. Dat toont wederom de grote betrokkenheid. We beantwoordden talloze vragen over de begeleiding van de vluchtelingen. Over hoe veiligheid, zorg, gezondheid, onderwijs, werk geregeld zijn. We spraken over het werk dat de Rozendaalse vrijwilligers doen op de locatie. Over de vele spullen die al zijn aangeboden. Er werd een auto vol ter plekke uitgeladen. We kregen spontaan het aanbod voor een grote bank en luie stoelen.

Iedereen heeft op de Open dag kunnen zien dat we met mens en macht werken om vluchtelingen een veilige plek te bieden. We zijn er nog niet. Aanstaande vrijdagmiddag arriveren de eerste vluchtelingen. Terwijl zij hun intrek nemen, worden er nog grotere en kleinere losse eindjes geregeld. Iedereen doet wat nodig is, en meer, om alle tijdelijke nieuwe inwoners van ons dorp een veilige plek te bieden.

Zaterdag 22 april 2023

Flyer: Open dag 22 april 2023 Opvanglocatie De Del

Vrijdag 21 april 2023

De laatste voorbereidingen worden voor de Open dag morgen getroffen.

Gemeenschappelijke ruimte

Dinsdag 18 april 2023

Medewerkers van 50|50workcenter Arnhem (Leger des Heils) hebben vandaag meubilair in de noodwoningen geplaatst. De komende dagen wordt hard gewerkt om alles gereed te maken voor de Open dag aanstaande zaterdag, en de ontvangst van de vluchtelingen volgende week.

Foto: meubilair (bed) geplaatst door medewerkers 50/50 workcenter Arnhem (Leger des Heils) in noodwoning vluchtelingen.

Vrijdag 14 april 2023

De In de Roos is weer verschenen. Hier vindt u de tekst die gaat over de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Er wordt onder andere ingegaan op de tweede vrijwilligersbijeenkomst (inclusief een oproep voor spullen). Ook het programma van de Open dag staat vermeld.

Dinsdag 11 april 2023

De medewerkers van DailyCabin in Arnhem bouwen de noodwoningen die geplaatst worden aan de Del. Vandaag bezochten burgemeester Ester Weststeijn, gemeentesecretaris Bas Pelgrum, projectleider Dennis Knuist en locatiemanager Rob van Schaik de bouwplaats van DailyCabin. Alle medewerkers werden persoonlijk bedankt en ontvingen taart van de gemeente.

Medew. DailyCabin, burgemeester en secretaris Rozendaal, locatiemanager en projectleider op opvanglocatie

Donderdag 6 april 2023

Dinsdag 11 april vindt vanaf 19.30 uur weer een vrijwilligersbijeenkomst plaats. Degenen die zich al hebben aangemeld, hebben per mail een uitnodiging ontvangen. Wilt u ook komen, dan bent u van harte welkom. 

Vrijdag 31 maart 2023

Vandaag hebben alle inwoners weer de In de Roos ontvangen. In de vorige editie van In de Roos bent u geïnformeerd over het feit dat maandag 24 april de definitieve openingsdatum van de opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen is. Zaterdag 22 april is daarom een Open Dag voor iedereen die een kijkje wil nemen. Meer informatie hierover volgt in de volgende In de Roos. De tekst die specifiek gaat over de opvanglocatie kunt u hier lezen.

Woensdag 29 maart 2023

Op de locatie aan de Del wordt volop gewerkt. Zo is afgelopen dinsdag 28 maart het kleinste paviljoen achterop het terrein geplaatst. Komende dinsdagen 4 en 11 april worden de overige paviljoens geplaatst.

Paviljoen achterop het terrein

De riolering wordt intussen helemaal doorgelegd tot achterop het terrein. Ook worden de kabels voor stroom en internet gelegd, en worden voorzieningen getroffen voor de wateraansluiting. 

Graafwerkzaamheden

Dinsdag 21 maart 2023

Op deze eerste lentedag zijn 2 cabins geplaatst die bedoeld zijn voor het sanitair.

Foto: 2 cabins t.b.v. sanitair zijn geplaatst ((c) Bedmobile)
2 cabins zijn geplaatst, bedoeld voor het sanitair ((c) Bedmobile)

Tussen de bomen wordt met de hand gegraven. Dit gebeurt om de boomwortels zo goed mogelijk te beschermen.

Foto: graafwerkzaamheden op de locatie gebeuren deels met de hand ((c) Bedmobile)
Gegraven wordt deels met de hand om boomwortels te beschermen ((c) Bedmobile)

Maandag 20 maart 2023

Op de inrit naar het terrein zijn inmiddels rijplaten gelegd. Hierdoor kunnen vrachtwagens en ander verkeer goed het terrein oprijden.

Foto: rijplaten liggen inmiddels op de inrit naar het terrein ((c) Bedmobile)
Rijplaten liggen inmiddels op de inrit naar het terrein ((c) Bedmobile)

Ook heeft de leverancier de eerste noodwoning(en) op het terrein gezet. Deze worden op een later moment aan elkaar geschakeld tot paviljoens. 

Foto: de eerste noodwoningen worden geplaatst op het terrein ((c) Bedmobile)
De eerste noodwoningen worden geplaatst op het terrein ((c) Bedmobile)

Vrijdag 17 maart 2023

Vandaag hebben alle inwoners weer de In de Roos ontvangen. De tekst die specifiek gaat over de opvanglocatie kunt u hier lezen. Er wordt in de tekst met name melding gemaakt van het feit dat de opvang van Oekraïense vluchtelingen plaatsvindt vanaf maandag 24 april.
Op de zaterdag vóór de opening – 22 april – vindt daarom een Open dag plaats. Iedereen die dat wil is 22 april welkom om een kijkje te komen nemen op het terrein en in de noodwoningen. Het programma van de Open dag wordt later bekend gemaakt.

Donderdag 16 maart 2023

Vandaag is zand aangebracht waar de inrit komt. Bedmobile, leverancier van de noodwoningen, gaat op dit zand en over het hele terrein rijplaten aanbrengen. Op het terrein komen rijplaten om spoorvorming te voorkomen, op het zand om schade aan wortels te voorkomen. 

Afbeelding: impressie opvanglocatie de Del van bovenaf
Impressie opvanglocatie de Del van bovenaf ((c) Bedmobile)

Dinsdag 14 maart 2023

Vandaag zijn twee beuken aan de zijkant van de inrit ingepakt. Dit wordt gedaan om schade aan de stammen te voorkomen door in- en uitrijdend verkeer tijdens de bouwwerkzaamheden.

Foto: ingepakte beuken bij inrit opvanglocatie
Ingepakte beuken bij inrit opvanglocatie

Maandag 6 maart 2023

 • Vanavond is er een informatiebijeenkomst georganiseerd voor inwoners die een handje willen helpen bij de komst van de Oekraïense vluchtelingen. Maar liefst 33 inwoners waren aanwezig. Iedereen wil zich graag inzetten. Eind maart volgt een 2e bijeenkomst op de locatie aan de Del. De datum wordt nog bekend gemaakt.

Vrijdag 3 maart 2023

 • Vandaag is In de Roos weer verschenen. Hier leest u een bijdrage van wethouder Tineke van der  Pas. Zij vertelt over de informatiebijeenkomst voor vrijwilligers op maandagavond 6 maart. Wilt u hierbij aanwezig zijn, dan kunt u zich aanmelden via oekraine@rozendaal.nl.

Vrijdag 24 februari 2023

 • Vandaag is de concept plantekening van de inrichting van het terrein naar de klankbordgroep gemaild.
 • Tevens is er maandag 6 maart om 19.30 een informatiebijeenkomst gepland voor inwoners die zich willen inzetten voor de Oekraïense vluchtelingen.

Dinsdag 21 februari 2023

 • Vandaag zijn op het terrein weer snoeiwerkzaamheden uitgevoerd (zie onderstaande foto). Helaas is bij het inrijden van de versnipperaar de stoeprand beschadigd. Deze wordt zo snel mogelijk opgeknapt.
 • Verder hebben de leden van de klankbordgroep vandaag per mail een verslag ontvangen van de bijeenkomst vorige week woensdag. De weergave van het verslag vindt u hier.
Situatie na het snoeien en maaien.

Vrijdag 17 februari 2023

 • Vandaag verschijnt weer de In de Roos. Alle inwoners ontvangen de In de Roos elke twee weken op vrijdag in de brievenbus. In deze bijlage leest u het voorwoord van burgemeester Ester Weststeijn, waarin zij ingaat op de ontwikkelingen rond de locatie en opvang van de Oekraïense vluchtelingen.

Donderdag 16 februari 2023

 • Vandaag eerste activiteit op het terrein: snoeien
  Woensdagavond 15 februari tijdens de bijeenkomst van de tijdelijke klankbordgroep is bekend gemaakt dat donderdagmorgen 16 februari de eerste snoeiwerkzaamheden plaatsvinden. Ook lag de quickscan flora en fauna ter inzage. Deze quickscan kunt u hier lezen.
  Het is goed te benadrukken dat onze intentie is om terughoudend om te gaan met het verwijderen van groen en bomen op het terrein. Dit om de natuurlijke reeds aanwezige groenbeschutting naar naastgelegen percelen zo veel mogelijk te behouden.
Foto: 1e activiteit op de opvanglocatie De Del: snoeien
“Gemeentelijk beheerder openbaar groen Jaap Wijlhuizen inspecteert zorgvuldig waar wel en niet gesnoeid mag worden”.

Woensdag 15 februari 2023

Foto: informatiemateriaal (kaartjes van opvanglocatie)

2, 6 en 7 februari 2023

 • Drie inloopbijeenkomsten
  Op donderdag 2 en maandag 6 februari vond ’s avonds een inloopbijeenkomst plaats in de raadszaal van het gemeentehuis. Dinsdagmiddag 7 februari vond de derde en laatste inloopbijeenkomst plaats. In totaal waren circa 100 inwoners aanwezig om met het college van B&W en gemeentemedewerkers van gedachten te wisselen, vragen te stellen en eventuele zorgen te delen. Tijdens de 2e en 3e inloopbijeenkomst is een presentatie verzorgd. Deze presentatie vindt u hier.

Donderdag 2 februari 2023

 • Schriftelijke bekendmaking aan omwonenden/inwoners en media
  Via persoonlijk bezoek en/of een speciale, per post verzonden omwonendenbrief (zowel in Rozendaal als in Velp) zijn direct omwonenden van De Del op donderdag 2 februari geïnformeerd. Alle overige inwoners hebben een algemene inwonersbrief per post ontvangen. Aan het eind van de middag zijn de regionale en lokale media via een persbericht geïnformeerd.
 • De omwonendenbrief Rozendaal vindt u hier
 • De omwonendenbrief Velp vindt u hier
 • De algemene inwonersbrief vindt u hier
 • Het persbericht vindt u hier

Woensdag 1 februari 2023

 • Besloten raadsinformatiebijeenkomst
  Woensdagavond 1 februari hebben de raadsleden kennis kunnen nemen van het collegebesluit. Dit gebeurde in een besloten raadsinformatiebijeenkomst.

Dinsdag 31 januari 2023

 • Collegebesluit
  Miljoenen mensen zijn door de oorlog uit Oekraïne gevlucht. Ruim 70.000 daarvan verblijven in Nederland. Ook in Rozendaal worden vanaf rond 1 april 2023 vluchtelingen opgevangen op een terrein aan De Del. Het college van B&W heeft dit op dinsdag 31 januari besloten.

  Er komen op het terrein aan De Del circa 26 noodwoningen in 4 paviljoens. Meer informatie over onder andere de inrichting van de noodwoningen en het terrein De Del vindt u in de lijst met veelgestelde vragen. De noodwoningen zijn geschikt voor maximaal 55 vluchtelingen.

  De opvanglocatie wordt uiterlijk 1 oktober 2024 gesloten.