Asbest

U kunt kleinere hoeveelheden asbest brengen naar de gemeentewerf aan de Moestuin. Dit dient wel op afspraak te gebeuren.

Verpakken van asbest

Het asbest moet goed zijn verpakt in stevig plastic, dit kan landbouwplastic zijn of lege kunstmestzakken, dit alles dient u goed dicht te plakken. Asbesthoudende platen moeten zijn verpakt in stevig folie dat ook is dichtgeplakt. De pakketten moeten hanteerbaar zijn en mogen maximaal 12 kg wegen. Grotere hoeveelheden asbest dienen te worden afgevoerd door een erkend bedrijf.

Wat kost het verwijderen van asbest?

Asbest vanuit uw eigen huis mag u in sommige gevallen zelf verwijderen en naar de gemeentewerf aan de Moestuin brengen. Dit dient wel op afspraak te gebeuren. Als het asbest aan alle voorwaarden voldoet is het afvoeren gratis.

Wanneer mag ik asbest naar de gemeentewerf brengen?

Het asbest moet goed zijn verpakt in stevig plastic, dit kan landbouwplastic zijn of lege kunstmestzakken. Alles moet vervolgens goed dichtgeplakt worden. Asbesthoudende platen moeten zijn verpakt in stevig folie dat ook is dichtgeplakt. De pakketten moeten hanteerbaar zijn en mogen maximaal 12 kg wegen. Voordat u het asbest kunt inleveren moet u dit melden bij de gemeente. Dit kunt u doen door contact op te nemen met de gemeente via 026 – 38 43 666.

Ik heb asbest in mijn huis, wat moet ik doen?

Materialen met asbest hoeft u niet altijd te verwijderen. Als het asbest vast zit en er niets mee gebeurt, dan hoeft u dit niet te verwijderen. Maar als de vezels vrij kunnen komen, dan moet dit wel. Huurt u een woning? Dan is de verhuurder verantwoordelijk voor asbestverwijdering.

Mag ik zelf asbest verwijderen of moet ik een gecertificeerd bedrijf inschakelen?

Als u asbest wilt verwijderen uit uw woning, of als er asbest vrijkomt bij een verbouwing, meldt u dit altijd bij de gemeente. Ook als u vergunningvrij mag verbouwen, meldt u het als hierbij asbest vrijkomt.

Bent u niet de eigenaar van de woning, maar huurder? Neem dan eerst contact op met de verhuurder.

Ik denk dat er illegaal asbest gedumpt is, wat moet ik doen?

Treft u materiaal aan op straat, of in een openbaar (groen) gebied? En denkt u dat het om asbestmateriaal gaat? Neem dan meteen telefonisch contact met ons op via tel.: 026 – 38 43 666.