Paspoort of identiteitskaart

Het aanvragen en ophalen van een paspoort of identiteitskaart doet u zelf. U doet dit bij de gemeente waar u staat ingeschreven. U komt 2 keer persoonlijk langs: eenmaal voor het aanvragen en eenmaal voor het ophalen. U kunt uw document na 5 werkdagen ophalen. Hiernaast vindt u de openingstijden.

Kosten Product2023Geldigheid
Paspoort tot en met 17 jaar€ 63,405 jaar
Paspoort vanaf 18 jaar€ 83,8010 jaar
Identiteitskaart tot en met 17 jaar€ 40,005 jaar
Identiteitskaart vanaf 18 jaar€ 75,50 10 jaar
Toeslag spoedaanvraag€ 57,00 

Meenemen

Jonger dan 18 jaar en een paspoort nodig? Dan is toestemming van alle gezaghouders nodig. Voor uw afspraak op het gemeentehuis kunt u online uw toestemming geven. Eén van de gezaghouders moet bij de aanvraag mee naar het gemeentehuis. Heeft u online nog geen toestemming gegeven en gaat één van de ouders of gezagshouders niet mee? Dan moet u zijn of haar schriftelijke toestemming en een kopie van het identiteitsbewijs meenemen.

Jonger dan 12 jaar en een identiteitskaart nodig? Dan geldt ook bovenstaande uitleg over toestemming.

Afhalen

Na een week kunt u uw paspoort persoonlijk afhalen. Geeft u uw mobiele telefoonnummer of e-mailadres door bij de aanvraag, dan ontvangt u ook een sms of e-mail als het paspoort klaar ligt.

Spoedaanvraag

Als u voor 15.30 uur de aanvraag indient, kunt u het paspoort meestal de volgende werkdag afhalen. Komt u na 15.30 uur, dan is uw paspoort in principe na twee werkdagen klaar. Voor de spoedprocedure betaalt u extra. Moet u vandaag op reis en heeft u geen reisdocument? Op de website van de Koninklijke Marechaussee leest u meer informatie.

Paspoort kwijtgeraakt of gestolen?

Geef dit zo snel mogelijk online aan ons door. U hoeft geen aangifte bij de politie meer te doen. De vermissing wordt (inter)nationaal geregistreerd, zodat misbruik van uw document wordt voorkomen. Een nieuw paspoort of identiteitskaart moet u persoonlijk aanvragen.

Vermissing doorgeven

Ook kunt u de verklaring van vermissing op het gemeentehuis of bij een van onze servicepunten doorgeven. U kunt dan meteen een nieuw reisdocument aanvragen. De gemeente neemt de melding en de aanvraag direct in behandeling. Als er sprake is van een strafbaar feit (zoals diefstal, overval of zakkenrollerij) is het verstandig hiervan aangifte te doen bij de politie. Meer informatie leest u op de website van de rijksoverheid.

Bent u uw paspoort kwijtgeraakt in het buitenland?

Doe dan meteen aangifte bij de plaatselijke politie. De politie maakt een proces-verbaal op. Vraag om een bewijs daarvan. Daarna kunt u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat een nooddocument aanvragen. Daarop reist u terug naar Nederland. Met het buitenlandse proces-verbaal en het nooddocument kunt u bij de gemeente een nieuw reisdocument aanvragen. Meer informatie leest u op de website van de rijksoverheid.  

Bent u naast uw identiteitskaart (of paspoort) nog andere voorwerpen kwijt?

Kijk op de website verloren of gevonden of er iets gevonden is. Op deze website kunt u ook melding maken van het verlies.

Reizen met een minderjarig kind naar het buitenland

Reist u alleen met uw minderjarige kind (tot 18 jaar) of reist een andere volwassene met uw minderjarige kind? Dan moet aangetoond kunnen worden dat er toestemming is van de ouder met gezag. Reist u zonder deze toestemming? Dan kan dat worden aangemerkt als onttrekking aan het ouderlijk gezag en internationale kinderontvoering. Voorkom lang wachten bij de douane en vul vooraf het toestemmingsformulier in. Het toestemmingsformulier is beschikbaar in het Nederlands en in het Engels. Als uw kind reist met beide ouders die het ouderlijk gezag hebben, dan is het formulier niet nodig. Op de website van de Rijksoverheid leest u meer informatie over reizen met kinderen.

Zakenpaspoort of tweede paspoort

Als u veel reist voor uw beroep kunt u in plaats van een gewoon paspoort een zakenpaspoort aanvragen. Een zakenpaspoort heeft meer bladzijden voor visa en stempels. Naast uw gewone of zakenpaspoort kunt u een tweede paspoort aanvragen als u om zakelijke of beroepsmatige redenen regelmatig verschillende landen bezoekt en uw paspoort bijvoorbeeld bij een buitenlands consulaat ligt voor een visumaanvraag. In welke situatie u een tweede paspoort kunt aanvragen en wat de voorwaarden zijn vindt u op de website van Rijksoverheid.

Kosten Product2023Geldigheid
Zakenpaspoort tot en met 17 jaar€ 63,405 jaar
Zakenpaspoort vanaf 18 jaar€ 63,4010 jaar
Tweede paspoort€ 63,402 jaar
Toeslag spoedaanvraag€ 57,00 

Vreemdelingen of vluchtelingen paspoort

Wilt u een vreemdelingen of vluchtelingen paspoort aanvragen? Neemt u dan contact op met de gemeente. We zullen de mogelijkheden met u doornemen: 026 – 38 43 666.

Kosten Product2023Geldigheid
Vreemdelingen/vluchtelingen paspoort tot en met 17 jaar€ 63,40variabel
vreemdelingen/vluchtelingenpaspoort vanaf 18 jaar€ 63,40variabel
Toeslag spoedaanvraag€ 57,00