In de Roos 12 mei 2023

Leven met oorlog

‘Leven met oorlog’. Dat was dit jaar het thema van de Nationale Herdenking op 4 mei. In de Kerk van Rozendaal kwamen we bij elkaar om de doden en slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en alle oorlogen en conflicten nadien te gedenken. Het was een mooi samenzijn, dat werd gedragen door de prachtige muziek van het Velper Bach Ensemble en de zang en het pianospel van twee leerlingen van Het Rhedens Rozendaal. Alle generaties leverden een bijdrage, jong en oud. We liepen, zoals ieder jaar, na de herdenking in een lange stille stoet naar de begraafplaats voor de twee minuten stilte en de kransleggingen.

Ieder heeft op 4 mei zijn eigen beelden, gedachten en herinnering. Als veteraan, ooit uitgezonden naar Srebrenica, of Afghanistan. Als vrijwilliger, bij Vluchtelingenwerk of Amnesty International. Als nazaat van een (groot)ouder die de bevrijding in 1945 meemaakte. Velen van ons zullen denken aan de slachtoffers van oorlogen die nú woeden. In Syrië, in Sudan, in Jemen, in Myanmar, in Oekraïne – de lijst is langer. In ons samenzijn was er ruimte voor de verschillende perspectieven, en ruimte voor stilte. Mijn grote dank gaat uit naar Lot, Lilly, Lana, Lucas, Madelon, het koor, de Koninklijke Rosendaalsche Kapel, de leerlingen van IKC Dorpsschool Rozendaal en alle anderen voor hun bijdrage.

Veiligheid voor vluchtelingen in Rozendaal

‘Leven met oorlog’: voor vluchtelingen in ons land is het de harde realiteit. Ook voor de vluchtelingen uit Oekraïne die in Rozendaal onderdak gevonden hebben. Gevlucht, dus in de letterlijke zin ‘uit de oorlog’. Maar ontheemd en soms ontredderd in een vreemd land. We willen hen in ons dorp een veilige haven bieden.

Na een aantal maanden van voorbereiding, waarin heel veel mensen héél hard gewerkt hebben, wordt de locatie aan de Del sinds eind april bewoond door vluchtelingen uit Oekraïne. De komende weken volgen meer mensen. We richten ons erop om de nieuwe bewoners rust en ruimte te geven om hier te wennen. We bieden, mede met dank aan de inzet van Rozendaalse vrijwilligers, praktische ondersteuning die de eerste tijd nodig is. Geleidelijk aan volgen dan stappen op weg naar bijvoorbeeld onderwijs en werk.

Drukbezochte Open dag

Tijdens de Open dag op zaterdag 22 april heeft u met eigen ogen kunnen zien waar de nieuwe bewoners terecht komen. We telden ruim 300 (!) Rozendalers die verspreid over de dag een kijkje kwamen nemen. Dat toont wederom uw grote betrokkenheid. We beantwoordden talloze vragen over de begeleiding van de vluchtelingen. Over hoe zorg, gezondheid, onderwijs, werk geregeld zijn. We spraken over het werk dat de Rozendaalse vrijwilligers doen op de locatie. Over de vele spullen die al zijn aangeboden. Er werd een auto vol ter plekke uitgeladen. We kregen spontaan het aanbod voor een grote bank en luie stoelen. We hoorden veel positieve geluiden over wat er staat. We kregen ook terug dat de voorzieningen klein, basaal en eenvoudig zijn, zonder franje. “Je zou de mensen eigenlijk méér willen bieden”, zo hoorde ik herhaaldelijk. Dat herken ik. Tegelijkertijd snappen u en ik dat veiligheid en onderdak de eerste en belangrijkste behoeften zijn.

Samen meer doen

Als onze nieuwe dorpsgenoten over een tijdje wat hebben kunnen aarden en hun weg gevonden hebben, ontstaat er ruimte om na te denken over wat er de komende tijd meer nodig is om het leven aangenamer te maken. We doen dat bij voorkeur samen met de bewoners. We sluiten aan bij hun wensen en behoeften. Zijn er veel kleine kinderen? Dan komen we mogelijk bij u vragen of er nog ongebruikt kinderspeelgoed in de schuur staat. Willen bewoners graag de buitenruimte gebruiken, voor een trapveldje of een moestuin? Dan zijn er vast mensen onder u die samen de handen uit de mouwen willen steken. Zijn er spullen nodig om de ontmoetingsruimte op te fleuren en gezelliger te maken? Ik weet dat we op u kunnen rekenen. Vinden ze het leuk om een keer samen met buurtgenoten te eten? Dan gaan we dat samen organiseren.

Heeft u vragen of zorgen? Wilt u iets aan ons voorleggen? Heeft u een goed idee? Aarzel niet om contact op te nemen via oekraine@rozendaal.nl.

Ester Weststeijn
Burgemeester

‘Klein Rozendaal’?

Oproep: een naam voor de opvanglocatie de Del

De afgelopen maanden spreken we steeds over ‘de opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen aan de Del in Rozendaal’. Een mond vol. Bovendien een nogal ‘kille’ aanduiding. Tijdens de Open dag kregen we de suggestie van een inwoner om de opvanglocatie een naam te geven. Zijn voorstel was ‘Klein Rozendaal’, al heet officieel het rijksmonument waarin Orthoparc (de kliniek) gevestigd is ook zo. Heeft u een nog beter idee voor een naam voor de opvanglocatie? Geef uw suggestie door via oekraine@rozendaal.nl, uiterlijk vrijdag 19 mei. De gemeente hakt de knoop door en zorgt voor een mooi naambordje (in het Nederlands en het Oekraïens) op locatie.

Oproep voor spullen

Via deze weg doen we weer een beroep op u voor spullen. Wie kan ons helpen aan:

  • Dames-, heren- en kinderfietsen
  • 4 grote picknicktafels voor bij elk paviljoen 1
  • Tuinmeubilair (ook losse stoelen)
  • Een grote buiten-bbq
  • Grote plantenbakken voor buiten
  • Bloemenzaad
  • Buitenspeelgoed voor kinderen (badminton, jeu de boules, voetballen, voetbaldoeltjes, ed – (trampolines hebben we al))
  • Kinderboeken (met simpele plaatjes/woordjes, bedoeld om Nederlands te leren)
  • Oude bladen om in te kunnen knippen
  • Kleurboeken
  • Salontafel voor bij de bank in de leefruimte
  • Gezellig vloerkleed voor onder de salontafel in de leefruimte
  • Speelkleed voor kinderen in de leefruimte
  • Een grote brede rol (liefst donkere) vloerbedekking voor tussen de ingang en de keuken zodat de vloer minder vuil wordt
  • Grote inloopmatten voor bij de ingangen van de paviljoens
  • 3 kleine koelkasten voor in de woonpaviljoens

Als u iets kunt bijdragen, dan graag uw reactie naar oekraine@rozendaal.nl. Alvast heel hartelijk dank namens alle nieuwe bewoners.