Rozendaal adopteert de Knautiabij!

3 april 2024, 13:27

Wilde bijen gaan de mensen van de werkgroep biodiversiteit Rozendaal erg aan het hart. Daarom hebben wij in navolging van Arnhem Zoemt een wilde bij geadopteerd. Dit is de Knautiabij geworden, een bij die voor de voortplanting afhankelijk is van de Knautia Arvensis (Beemdkroon). Een wilde plant met mooie lilakleurige bloemen. Beemdkroon houdt van zon en arme droge grond.
Wij hebben mede voor deze soort gekozen omdat hij al voorkomt in Velp, in de tuin van Van Hall Larenstein. Bij Intratuin is een helling ingezaaid met beemdkroon voor de knautiabij. Dus nog even doorvliegen en je bent in Rozendaal!

Plantjesmarkt 6 april

Wij hebben zaad gekregen van Arnhem Zoemt en alle mensen van onze groep hebben wat zaad gezaaid in hun tuin. Op de plantjesmarkt op 6 april zal voor alle geïnteresseerde rozendalers zaad beschikbaar zijn.

De Knautiabij is een zandbij met een oranjerood begin van het achterlijf en aan het eind een oranjerood puntje. Beemdkroon  trekt naast de knautiabij zeer veel insecten aan en is dus altijd een interessante plant om de biodiversiteit in je tuin te vergroten. Hoewel vaak genoemd wordt dat deze plant kalk nodig heeft is dat niet persee het geval.

De Knautiabij graaft een nest van 30 cm diep in droge zandgrond, brengt daar stuifmeel naar toe en legt haar eitjes erin. Ze houdt van open stukken in het landschap, komt ook voor in bosranden.

Wij gaan kijken of we de Knautiabij een beetje kunnen helpen en vragen u om dat ook te doen. Plant een groepje beemdkroon in uw tuin en wacht af!

Werkgroep biodiversiteit

Logo: Wij gaan voor Duurzaam