In de Roos 26 mei 2023

De Bosrank 

Opvang Oekraïense vluchtelingen 

In de vorige editie van In de Roos vroegen we u om mee te denken over een naam voor de opvanglocatie. We ontvingen zo’n 15 suggesties, van eenvoudig tot heel creatief. Van namen die Rozendaal weerspiegelen (‘Rozendaals Hofje’, ‘De Rozenhoek’, ‘De Dellerhof’) tot namen die vooral tot uitdrukking brengen dat wij mensen hier een veilige en rustige tijd toewensen (‘Oase’, ‘Ons Dorp’, ‘Veilige haven’). En soms een slimme combinatie van beiden: ‘CitaDel’.  

De keuze is uiteindelijk gevallen op ‘De Bosrank’. Deze naam is aangedragen door Ineke Houkes, die er vlak in de buurt woont. Het is een naam die vriendelijk klinkt en het groene karakter van de plek weerspiegelt. De gemeente zorgt voor een mooi naambordje (in het Nederlands en het Oekraïens) op locatie. Dank Ineke voor de winnende naam, en u allemaal voor het meedenken!  

Hoe gaat het op De Bosrank? 

De opvanglocatie is voor ruim de helft vol. Geregeld ontvangen we weer enkele nieuwe bewoners. De begeleiding op locatie is vol in bedrijf. Iedere dag is locatiemanager Rob of één van de zeven woonbegeleiders aanwezig. Twee van de woonbegeleiders koppelen dit aan een andere rol op locatie, namelijk die van triagist (die bepaalt of en welk bezoek aan een eerstelijns zorgverlener noodzakelijk is) en natuurlijk een tolk-vertaler. Het team is in samenwerking met medewerkers van de gemeente en maatschappelijke partners druk bezig met het inregelen van onderwijs voor de kinderen en jongeren, en voor de volwassenen met werk of een andere vorm van een zinvolle invulling van de dag. In de nacht is er de nachtwaker. Er wordt nog hard gewerkt aan losse eindjes in en om de wooneenheden.  

Het leven op de locatie is voor iedereen wennen. Onbekenden, met (net als wij) soms verschillende opvattingen over ‘wat kan’ en ‘wat hoort’ leven immers dicht op elkaar in eenvoudige omstandigheden. Ruimt iedereen zijn eigen troep op? Hoe schoon is schoon? Kookt men met de eigen levensmiddelen, en niet met de spullen die de buurman of buurvrouw voor zichzelf heeft gekocht van het leefgeld? Hoe stil is stil wanneer het avond is? De woonbegeleiders ondersteunen, maar uiteindelijk moeten de bewoners het zo veel mogelijk zelf en met elkaar regelen.  

Vrijgevig 

U heeft wederom massaal gereageerd op onze oproep in de vorige editie van In de Roos om spullen aan te leveren. Van buitenspeelgoed en kinderboeken, inclusief kinderboeken om woordjes Nederlands mee te leren, tot tuinstoelen en -tafels, losse onderdelen en zelfs complete tuinsets. En: 15 goede heren-, dames- en kinderfietsen! Er was zelfs zo veel aanbod dat we niet alles in ontvangst hebben kunnen nemen. Iedereen die iets heeft aangeboden heeft inmiddels bericht terugontvangen. De bewoners zijn er ontzettend blij mee. Uw spullen komen goed terecht. Bedankt!  

Vrijwillig 

Nu de opvang een maand geopend is, komt ook het vrijwilligerswerk in een nieuwe fase terecht, met andere werkzaamheden. Er zijn plannen voor het organiseren van activiteiten. Denk aan een zomerweek en een BBQ, bezoekjes aan de markt en andere activiteiten in de buurt. Er wordt gewerkt aan contact met hobby-/sportverenigingen. Er zijn mensen die naar verschillende locaties gereden moeten worden. Dat kan gaan om noodzakelijk vervoer naar bijvoorbeeld een medisch specialist, maar ook om vervoer naar een leuke activiteit. Zo is er bijvoorbeeld op 2e Pinksterdag een speciaal concert als onderdeel van het Muziekfestival ZOOM!, speciaal voor Oekraïense vluchtelingen in De Roskam in de gemeente Rheden en in De Bosrank in Rozendaal, door het Ruysdael Kwartet met medewerking van Oekraïense muzikanten.  

Op dinsdagavond 23 mei was er een volgende avond voor vrijwilligers in De Bosrank. De vrijwilligers bespraken samen met locatiemanager Rob en gemeentelijk Oekraïne-coördinator Ina welke activiteiten met de bewoners georganiseerd kunnen worden, en welke inzet van vrijwilligers waar en wanneer gewenst is. De komende weken krijgt dit verder vorm. Wij houden u via de In de Roos op de hoogte van de ontwikkelingen en doen indien nodig doen we weer een concreet beroep op uw vrijwillige inzet. Heeft u ideeën of wilt u een bijdrage leveren? Meld dit dan via oekraine@rozendaal.nl