Honden uitlaten en losloopgebieden

Losloopgebieden

Wilt u weten waar uw hond los mag lopen in en om Rozendaal? Neem dan eens een kijkje op de website van Natuurmonumenten of kijk op het overzicht losloopgebieden van de gemeente Rheden.

Bord: Hondenlosloopgebied het Rozendaalse Veld
Hondenlosloopgebied het Rozendaalse Veld

Honden mogen niet overal loslopen

Om overlast te verminderen, zijn er regels opgesteld over het los laten lopen van honden en over het opruimen van hondenpoep. Het gedrag van de hondenbezitter speelt daarbij een belangrijke rol.

Uw hond mag niet op plaatsen komen:

  • Binnen de bebouwde kom, op de weg of openbaar water zonder dat die hond aangelijnd is
  • Die bestemd zijn voor kinderen zoals kinderspeelplaatsen, zandbakken, schoolpleinen en speelweides. Niet in de laatste plaats omdat sommige kinderen bang zijn voor honden
Bord: Rozendaalse bos, honden aanlijnen
Niet overal mag uw hond loslopen

Opruimen hondenpoep

Binnen de bebouwde kom is er een opruimplicht van hondenpoep. Dat geldt ook voor plaatsen zoals in de goot of onder struiken.

Er zijn op verschillende plekken hondenpoepbakken en dispensers geplaatst met speciale opruimzakjes. Gooi deze afvalzakjes alstublieft niet in het riool, dit kan verstopping veroorzaken.

Houd honden zoveel mogelijk weg uit weilanden. Nespora caninum is een besmettelijke veeziekte die voorkomt bij runderen en zelfs een miskraam kan veroorzaken bij koeien. Honden spelen een belangrijke rol bij de besmetting. Als een koe gras eet met hondenpoep, kan deze besmet raken. Daar komt bij dat veel weilanden privéterrein zijn en u toestemming moet hebben van de eigenaar om daar te wandelen of uw hond uit te laten.

Meldingen

Bent u aangevallen of gebeten door een (loslopende) hond? Ga dan altijd naar een huisarts of eerste hulppost; hoe oppervlakkig of klein de verwonding ook is. En meld de aanval bij de politie.

Heeft u vragen, opmerkingen of klachten? Meld dit dan online via ons meldingssysteem of neem contact op met de gemeente via Tel.: 026 – 38 43 666 of via e-mail: gemeente@rozendaal.nl. U kunt ook altijd een toezichthouder op straat aanspreken.