Buurtuitvoeringsplan warmte

Aardgasvrij wonen

Nederland gaat de komende jaren alle 7 miljoen woningen en 1,5 miljoen gebouwen aardgasvrij maken. Het streven is om in 2030 de eerste 1,5 miljoen aardgasvrije woningen en gebouwen gereed te hebben. Ook voor gemeente Rozendaal is deze warmtetransitie een grote opgave. Dat houdt in dat we voor iedere buurt in Rozendaal onderzoeken welke geschikte alternatieven voor aardgas er zijn voor de verschillende woningen in Rozendaal, en op welke termijn de overstap naar een alternatief haalbaar én betaalbaar is.

Buurtuitvoeringsplan voor drie buurten

Op 2 november 2021 heeft de gemeenteraad de Transitievisie Warmte voor Rozendaal vastgesteld, waarin de koers is uitgezet die we voor de verschillende Rozendaalse buurten willen bewandelen naar aardgasvrij wonen. Uit deze visie wordt duidelijk dat de gemeente vóór 2030 geen verplichting oplegt voor huizen en buurten in Rozendaal om zich los te koppelen van het aardgasnet. Wel starten we in drie buurten (Moestuin, Leermolens Enk en omgeving Delhoevelaan) met een onderzoek of een kleinschalig collectief warmtenet haalbaar is en vergelijken we deze warmteoptie met een individuele warmte oplossing (per woning). De uitkomsten van dit onderzoek worden uitgewerkt in een Buurtuitvoeringsplan.

Onderzoek van start met buurtgesprekken

De overstap naar duurzame warmte vindt niet van de één op andere dag plaats. Dat gaat stap voor stap en in gezamenlijkheid met alle betrokkenen. De gemeente vindt het dan ook belangrijk dat dit onderzoek wordt uitgevoerd in samenspraak met de bewoners uit de drie buurten. Als start van dit onderzoek organiseerden we een drietal buurtgesprekken begin oktober.

Op 4, 5 en 12 oktober j.l. hebben we met buurtbewoners van de Leermolensenk, de Moestuin en omgeving Delhoevelaan gesproken over alternatieven voor aardgas. Een zestigtal inwoners zijn met elkaar in gesprek gegaan. En dat leverde veel energie op! De bijeenkomsten zijn gebruikt om vragen en informatie op te halen. Meerdere inwoners hebben zich aangemeld om in de komende periode in werkgroepen te onderzoeken wat nodig is om goed te isoleren en ventileren, welke individuele en collectieve mogelijkheden er zijn om van het aardgas af te komen en hoe we dit voor iedereen haalbaar en betaalbaar kunnen realiseren.

Geïnteresseerd in het verloop en uitkomsten van deze buurtgesprekken? Lees hier meer:

Bent u buurtbewoner en wilt u ook actief meedoen?

De drie werkgroepen gaan binnenkort aan de slag en we zullen u met regelmaat informeren over de vorderingen. Bent u als inwoner van de Leermolensenk, de Moestuin of de omgeving Delhoevelaan niet in staat geweest deel te nemen aan het buurtgesprek, maar wel geïnteresseerd om actief te worden in een werkgroep? We nodigen u van harte uit om u hiervoor aan te melden via duurzaam@rozendaal.nl.

Veel gestelde vragen over warmte

We zien een duidelijke behoefte aan meer inzicht en informatie over deze opgave. Welke alternatieven zijn er voor warmte? Wat kunnen mensen aan hun woning doen? Hoe ziet het overgangsproces eruit en wat zijn de kosten? Alle inhoudelijke vragen die tijdens de buurtgesprekken aan de orde kwamen worden op dit moment verwerkt in een vraag & antwoord-overzicht. Sommige vragen kunnen we nu nog niet beantwoorden omdat ze nog nader onderzocht worden. Deze worden later in het proces toegevoegd op deze pagina.